Te kruche ciasteczka robię ekspresowo. Przepis jest prosty, a nie tylko dzieci proszą o więcej
Jeżeli mnie lub moich bliskich najdzie nagła ochota na coś słodkiego, a nie mamy pod ręką żadnych przekąsek, to nie pozostaje mi nic innego, jak zakasać rękawy i zacząć przygotowywać ciasto na kruche ciasteczka. To idealny wybór w kryzysowej sytuacji, bo niezbędne składniki na pewno znajdziesz w lodówce i kuchennych szafkach.
Jak zrobić kruche ciasteczka z kolorową posypką?
Ciasteczka z poniższego przepisu mają delikatny, bardzo maślany smak. Nie dodaję do ciasta dużo cukru, bo cukrowa posypka sprawia, że ciasteczka i tak są słodkie. Nie stosuję również sztucznych aromatów – ciasto aromatyzuję naturalnym ekstraktem waniliowym, którego dodanie możesz pominąć lub zastąpić ten składnik cukrem wanilinowym lub z prawdziwą wanilią. Rada: przegotowani zacznij od wyjęcia masła i jajka z lodówki, żeby się ogrzały.
Do posypania ciasteczek możesz użyć dowolnej posypki, którą znajdziesz w każdym sklepie. Polecam sprawdzić skład dekoracji do ciast – coraz częściej można trafić na posypki z całkiem dobrym składem, w którym znajdują się jedynie naturalne barwniki. Jeżeli nie korzystasz z kolorowych posypek, to możesz udekorować ciasteczka przed pieczeniem cukrem kryształem, zmielonymi orzechami, wiórkami kokosowymi lub pokruszonymi płatkami migdałów. Możesz również upiec ciasteczka bez dodatków i posypać je po ostudzeniu np. cukrem pudrem lub kakao, a także polać roztopioną czekoladą.
Przepis: Kruche ciasteczka z kolorową posypką
Te maślane ciasteczka to wypiek, który uda się każdemu, a ciasto na nie robi się z podstawowych składników.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 25 min.
- Czas gotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 20
- Liczba kalorii
- 134 w każdej porcji
Składniki
- 250 g mąki tortowej
- 150 g masła
- 1 duże jajko
- 1/3 szklanki cukru
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 100 g kolorowej posypki
- sól
Sposób przygotowania
- Przygotowanie ciastaMąkę przesiej do miski razem z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną oraz solą. Miękkie masło przełóż do miski. Dodaj cukier i ucieraj, stopniowo zwiększając obroty miksera. Czas ucierania to około 3-4 minuty – z masła i cukru powinna powstać puszysta, jasna masa. Do masy z masła i cukru dodaj jajko oraz ekstrakt waniliowy. Polecam wcześniej wybić jajko do osobnej miseczki – jeżeli okaże się nieświeże, to nie zepsujesz składników ciasta. Wymieszaj jajko z masą maślaną mikserem na niskich obrotach. Nie miksuj zbyt długo, bo masło może się zwarzyć. Do masy z masła, cukru i jajka stopniowo wsypuj mąkę i mieszaj mikserem na niskich obrotach, łyżką lub szpatułką, aż składniki się połączą. Gotowe ciasto powinno mieć jednolitą konsystencję.
- Formowanie ciasteczekNabieraj ciasto łyżką, formuj kulki o wielkości orzecha włoskiego i układaj na delikatnie posypanym mąką talerzu lub desce. W międzyczasie przygotuj dwie blaszki z wyposażenia piekarnika i wyłóż je papierem do pieczenia. Gdy pierwsza blacha ciasteczek będzie gotowa, od razu włożysz do piekarnika drugą blachę. Jeżeli nie masz drugiej blaszki z wyposażenia piekarnika, to możesz użyć blaszki na ciasto.
- DekorowanieWysyp kolorową posypkę do szerokiej miseczki lub na talerz. Każdą kulkę ciasta obtocz z jednej strony w posypce, delikatnie dociskając – posypka powinna wbić się w ciasto, a następnie rozpłaszcz jeszcze ciasteczko w dłoniach – powinno mieć grubość około 5 mm. Jeżeli po rozpłaszczeniu na brzegach ciastka nie ma posypki, to uzupełnij jej braki. Zgodnie z powyższymi wskazówkami możesz również udekorować kruche ciasteczka innymi dodatkami.
- PieczenieUkładaj ciasteczka na przygotowanych wcześniej blachach, zachowując odstępy, bo nieco urosną. Nagrzej piekarnik do temperatury 175 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu) i wstaw pierwszą blachę ciasteczek. Piecz 15 minut lub do zrumienienia. Gotowe ciasteczka wyjmij z piekarnika i upiecz drugą blachę.
Wskazówka: Opcjonalne dodatki do ciasta na kruche ciasteczka to np. skórka otarta ze sparzonej cytryny lub pomarańczy. Jeżeli masz problem z podjęciem decyzji, jakie ciasteczka upiec, to podziel gotowe ciasto na porcje i upiecz ciasteczka z różnymi dodatkami.
Jak podawać i przechowywać kruche ciasteczka?
Z mojego doświadczenia wynika, że kruche ciasteczka z posypką znikają w niewyjaśnionych okolicznościach zaraz po wyjęciu z piekarnika – wystarczy na chwilę się odwrócić i kilku brakuje. Nikogo nie boli brzuch, co oznacza, że mogą być podawane na ciepło i po wystudzeniu. Niezjedzone, ostudzone kruche ciasteczka możesz przełożyć do szczelnego, szklanego/metalowego pojemnika lub torebki strunowej i przechowywać w suchym, chłodnym miejscu przez 2-3 dni.